NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Prednosti dečijih igraonica

Pitate se kakve koristi deca imaju od igranja u zatvorenom igraonicama, zašto su igraonice toliko omiljeni prostori za igru dece, proslavu dečijeg rođendana, ali i relaksaciju roditelja. Evo zašto.

Prednosti dečijih igraonica

Detinjstvo bi trebalo najvedriji deo putovanja koje se zove život. Dani ispunjeni igrom, osmesima, druženjem. Igra kao najvažnija detetova aktivnost, nije samo zabava za vaše dete vec i jedan od ključnih faktor njegovog razvoja. Svaki roditelj je dobro upoznat sa ovim činjenicama, stoga želi da svojoj deci pruži vreme i mesto za igru. Bez sumnje, valjanje u pesku i blatu ima svoj šarm, ali igrališta na otvorenom zabrinjavaju mnoge roditelje s obzirom na sigurnost i higijenu dece. Istraživanja kažu da su roditelji su najviše kada su deca mala, mlađa od 6 godina. Za takve zabrinute roditelje, dečije igraonice su optimalno rešenje. Igraonice su faktički igrališta u zatvorenom prostoru, prilagođena za zabavne aktivnosti dece i pritom su deca zaštićena od prašine, toplote i povreda. Hladni, kišoviti dani, pretopla letnja popodneva, suviše umorni da posle posla vodite dete u park... dok deci igre i aktivnosti nikad dosta?

Psiholozi tvrde da su ovo najveće prednosti igraonica nad otvorenim igralištima:

1. Boravak na igralištima zavisi od vremenskih prilika. Parkovi i igrališta nisu zaštićeni od vremenskih nepogoda , bilo da je reč o opasnom sunčevom zračenju, vetru ili padavinama. Zatvorena igrališta, tj. igraonice, su prostori u kojima se deca mogu igrati u svako doba, čak i kada je loše vreme.

2. Prilikom igranja na otvorenom povrede su česte, ali kada su u pitanju igraonice one se mogu gotovo sa sigurnošću izbeći. Proverite uvek da li igraonica poseduje Sertifikat o bezbednosti i da li ima osoblje - animatore koji su uvek prisutni i nadgledaju decu tokom čitavog boravka u igraonici. Podovi i zidovi igraonica su obezbeđeni odgovarajućim strunjačama, tako da se udarac pri eventualnom padu ili odskoku lako apsorbuje i deca se ne povređuju. Oštre ivice, polomljene sprave, oštećene igračke, sitni i oštri predmeti ne smeju da postoje u dobro obezbeđenim igraonicama. Visina sprava i dubina bazena sa lopticama je strogo prilagođena deci.

3. Igrališta po parkovima najčesće nisu prilagođena maloj deci, ni po sadrzajima niti po bezbednosti. Dobre igraonice u svom sastavu imaju i prostor za vrlo malu decu, sa odgovarajucim igračkama, aktivnostima i pažljivim nadzorom. Igraonice su uglavnom dostupne svima od toddler-a do tinejdžera. Deca različitog uzrasta mogu pronaći aktivnost ili zabavu za sebe, ali i međusobno se družiti i upoznavati.

4. Pored mogućnosti slobodne dečije igre, igre i aktivnosti u igraonicama su često dobro osmišljene, edukativne i vaspitno korisne. Igre i aktivnosti u igraonicama treba da podržavaju saradnju, fer play, pozitivnu komunikaciju, timski rad, kreativnost, istraživanje, učenje....Zato je važno da animatori budu edukovani za rad sa decom, kreativni i zainteresovani za svoj posao.

5. Kao sto je već poznato, igraonice su savršena destinacija za rođendanske zabave, i to je odličan izbor za roditelje koji žele da se opuste i uživaju sa svojim gostima dok se deca lepo zabavljaju. Asortiman usluga u igraonicama je raznolik, možete angažovati animatore, fotografe, ketering u dogovoru sa igraonicom i sve vezano za rođendan završiti na jednom mestu.

Sve su ovo prednosti kvalitetnih i dobro obezbeđenih igraonica. Nisu sve igraonice sertifikovane i zato budite pažljivi pri izboru gde ćete voditi dete ili organizovati rođendan. Na našem sajtu mozete naći spisak igraonica koje preporučujemo na osnovu višegodišnjeg pozitivnog iskustva korisnika.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: igraonice igra igralista razvoj aktivnost detinjstvo dečija igraonica rođendaonica