NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Kako igraonica utiče na dečiji razvoj

Mislili ste da one služe samo za zabavu i proslavu rodjendana, da se roditelji opuste dok deca uživaju u igri u bezbednom prostoru. Iznenadićete se kad saznate brojne prednosti koje igraonice imaju za razvoj vašeg deteta.

Kako igraonica utiče na dečiji razvoj

Svako igralište može pored dobre zabave imati i ulogu u dečijem celokupnom razvoju. Ako vas muči osećaj krivice sto vase dete boravi u zatvorenom prostoru, nema razloga za brigu. Naravno, najzdravije je za dete da se igra negde u prirodi ili u parku ako je moguće , ali i igraonice imaju svoje prednosti. Razvojne prednosti igrališta, odnosno igraonica, su brojne i raznovrsne:

Igraonice podstiču decu na aktivnost sto je važno za njihov fizički razvoj. Oprema za igru može ohrabriti decu da budu aktivnija, da jačaju svoje mišiće i razvijaju fine motoričke veštine tokom igre. Ljuljaćke, tobogani, penjalice i druge vrste opreme podstiču decu da razvijaju ravnotežu, brzinu, agilnost i koordinaciju. Uvođenje dece u naviku vežbanja putem zabavnih aktivnosti koje igraonica pruža može ohrabriti decu da ostanu aktivni tokom čitavog svog života.

Igrališta i igraonice podstiču decu da razvijaju socijalne veštine. Kada deca upoznaju druge na igralištu, ona uče da razgovaraju, dogovaraju se o pravilima i rešavaju sukobe - sve to je potrebno prilikom izgradnje socijalnih veština. Deca mogu da prevaziđu stidljivost kada se igraju zajedno u igraonici i mogu da nauče puno o deljenju i prijateljstvu. Pored toga, igraonice mogu biti raznovrsnija mesta od učionice za decu, jer pozivaju decu različitih uzrasta i porekla da se igraju zajedno.

Igraonice pomažu i kognitivni razvoj. Tokom igranja deca uče da rešavaju probleme i da kreativno razmišljaju, što pomaže kod kognitivnog razvoja. Na primer, dok deca pronalaze različite načine da pređu preko penjalica ili da pređu balans, oni ustvari rade i na svojim kognitivnim veštinama. Pored toga, neka igrališta imaju panele aktivnosti koje pomažu deci da istraže brojeve, slova, oblike i druge pojmove.

Igraonice podsticu i senzorni razvoj. Za razliku od mnogih drugih igara, igrališta ohrabruju decu da istražuju sva čula. Deca se mogu zabavljati lopticama različitih boja ili uživati u teksturi penjalica. Mogu da istražuju boje na panelu aktivnosti i da koriste muzičke instrumente.Balanseri, različite ljuljaške i tramboline, bazen sa lopticama važni su za razvoj čula za ravnotežu.

Igraonice podstiču zdrav emocionalni razvoj. Fizička aktivnost, deci može pomoći da se nose sa stresom i dosadom. Interakcija sa decom je neophodna za razvoj emotivne inteligencije, a u igraonici ima razlicite dece i deca prolaze kroz različite situacije i interakcije.

Bilo da je reč o proslavi rođendana ili o dnevnom boravku u igraonici, nema razloga da vas grize savest - vase dete ce da se zabavi u bezbednom okruženju i pri tom da nauči nešto novo i korisno.

Podeli na Facebook-u

ključne reči: igraonica decija igraonica igra igralista rođendaonica tobogani penjalice ljuljske razvoj aktivnost proslava rodjendana u igraonici